duminică, 23 februarie 2014

Tagliatele cu midii – reteta de duminică

De obicei încerc să mănânc cât mai sănătos cu putinţă, asta inseamnând că sunt prieten cu  porții de fructe şi legume în stare crudă şi din sursă cât mai sigură în fiecare zi. Din când în când însă îmi mai fac şi de cap, mai ales când am invitaţi la masă ;-)))
Reţeta  pentru această duminică a fost tagliatele cu midii, scoici adică. Şi a ieşit aşa.....
Întâi de toate pregătim un cadru adecvat unei atmosfere de gătit in total relax, cu reverberații peninsulare însorite...

Apoi trecem la treabă! Pentru reţeta aceasta avem nevoie de:


ü  spaghetti sau tagliatele
(un pachet),
 ü  ulei extravirgin de măsline,







ü  2 căţei de usturoi, 
ü  pătrunjel, 
ü  busuioc,

ü  roşii cherry,
ü  un pahar vin alb,
ü  sare,
ü  2 pachete midii congelate. 

Grad de dificultate: uşor
Timp de preparare: aproximativ 20 de minute
Porţii: pentru 4 persoane

Buuun….deci aprindem aragazul la 2 ochiuri, luăm una bucată tigaie antiaderentă cu capac,punem o lingură de ulei de măsline extravirgin şi o aşezăm pe unul din ochiuri. Apoi se ia una bucată oala înaltă pentru paşte, o umplem 3 sferturi cu apă şi o punem pe celălalt ochi.



Curăţăm 2 căţei de usturoi(oare de i-o fi numit căţei?!?!), îi strivim cu latul unei lame mari de cuţit şi îi aruncăm în uleiul încins să parfumeze bază pentru sosul nostru de midii. Nu îi lăsăm să se bronzeze prea tare că dau un gust amărui, adică să nu devină chiar o Naomi Campbell pe o plajă în Halkidiki, când e aproape de culoarea “autohtonei” Laurette  scoatem usturoiul din ulei. Eu am folosit un mic truc aici, învăţat de la un pescar bătrân de pe malurile Mediteranei, am aruncat în ulei o dată cu usturoiul şi o mână de pătrunjel tocat mărunt, ca să parfumeze şi mai mult compoziţia.

Între timp apa din oală a început să facă bulbuci mari, să dea în clocot, punem o linguriţă de sare mare(eu folosesc sare neiodata de Himalaia) şi puţin ulei deasupra(alt truc şi ăsta) şi aruncăm înăuntru pasta(de data asta am folosit tagliatele, se fierb mai repede şi îmi era foame). Şi le lăsăm la fiert, având grijă să nu se prindă de fundul oalei şi să nu se fiarbă prea tare.... e ştiut că pastele sunt mai bune, mai sănătoase şi mai uşor de digerat “al dente”.
Ne reîntoarcem la tigaia mirifică, în care punem scoicile congelate (nu le decongelam înainte că îşi pierd din savoare) şi le lăsăm să fiarbă acolo în suc propriu la foc mic până se dezlipesc una de alta. 

Spălam roşiile(de preferat din sursă sigură.....eu aveam câteva pe balcon în plăntuţa din ghiveci, dar nu erau de ajuns, aşa că m-am riscat şi am cumpărat o caserolă mică de la supermarket) şi le tăiem în jumătate după care le adăugăm peste scoici. Punem din nou capacul şi le lăsăm în continuare să fiarbă ca o soacră care a auzit ca ginerele ei a câştigat la 6 din 49   ;-)))) 


Adăugăm peste puţin timp paharul de vin alb, acest mic gest va face că aromele din tigaie să se interpatrundă . 

  Între timp scoatem tagliatelele din oala şi le scurgem (având grijă să lăsăm un polonic de apă de la fiert pe care o vom adăuga la scoici în tigaie) şi le aşezăm frumos pe o farfurie. În mijloc facem un fel de cuib.  Eeeee şi aici vine “il tocco del maestro”...peste paştele fierbinţi adăugăm ulei aromatizat cu ardei iute şi salvia. E o nebunie, jur!



Între timp midiile noastre s-au înfrăţit cu pătrunjelul, s-au sărutat pătimaş cu roşiile şi s-au îmbrăţişat pasional cu uleiul de măsline parfumat cu usturoi şi sunt gata. 




Le luăm cu o lingură de lemn sau silicon alimentar(evit inoxurile) şi le aşezăm în cuibul de tagliatele din farfurie. Mai adăugăm puţin pătrunjel proaspăt tocat, un ciuf-două de busuioc atunci rupt de pe plantă ....şi gata, minunea s-a produs.

Vă doresc poftă bună!.....şi aştept feed-back, să îmi spuneţi cum a ieşit  ;-)



3 comentarii:

  1. Scoici ,bleaah, cum naiba puteti manca asa ceva? Nu vi se face scarba? O ciorba romaneasca de-a noastra nu e mai sanatoasa si mai buna?

    RăspundețiȘtergere
  2. Immmmm...Mult prea buna. Arata bestial iar gustul, cred , ca pe masura. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pe masura, crede-ma pe cuvant, adica nu, incerca si tu reteta si te vei convinge. Multumesc pentru comment.

      Ștergere