miercuri, 19 februarie 2014

Cum sa ai continut de calitate pe blog

Sunt la început de drum în ale bloggului, deci sugar la capitolul cunoştinţe tehnice (şi nu numai). Cum e şi firesc am început sârguincios căutarea pe net despre acest subiect şi am găsit tot felul de sfaturi, mai ales de la cei care fac chiar foarte mulţi bani din blog(unii lăudându-se că fac asta doar în weekend, sau o oră pe zi, oare?...câştigând din asta lunar, în România zilelor noastre, cât un angajat cu salariu decent în Elveţia lui 2014?!?!? Really? Wtf?)Iată ce am găsit eu pe Google:
Ø  În blogging există două componente principale care fac un blog de succes sau nu: conținutul și networking-ul.

Există trei modalităţi ca să ai conţinut de calitate pe blog:
1.      Să fii creativ şi să îți scrii propriul conținut, alegând o nişă de interes şi postând cât de des poţi articole despre subiecte adiacente acestei nişe. De exemplu eşti pasionat de migraţia rândunicilor, scrii despre asta şi îţi cauţi audienţa cu pasiuni asemănătoare. Sau ştii să găteşti ca un Master Chef.....scrii despre asta. Reţeta succesului indiferent de subiectul ales e să foloseşti un limbaj decent, să ai o oarecare frecvenţa în postari şi să îţi respecţi cititorii.
 
2.      Să rescrii complet un conţinut existent. Când faci chestia asta? Când ești complet novice într-o nișă și habar n-ai cu ce se mănâncă, dar e o nişă interesantă şi care îţi poate aduce mulţi vizitatori unici. Cum rescrii conţinut deja existent? Cauţi un articol bun scris eventual de cineva cu notorietate(eventual de afară), îl citeşti şi îl reciteşti de câteva ori, extragi ideile principale şi îl foloseşti ca şablon. Ca şablon am zis, nu copy-paste ca Tonta. Scopul principal este să obţii  un conţinut 100% unic. Şi ca să fie unic 100% adaugi apoi la acel articol şi alte păreri de pe forumuri, sau exemple din surse alternative.

3.      Să inviți alți bloggeri să scrie pe blogul tău, opțiune la îndemână şi fără costuri. Chestia asta are şi un nume ” guest post-uri” și e super deorece e de tip win-win, adicătelea din treaba asta toată lumea are de câștigat: tu câștigi ca ai parte de un articol pe blogul tău de la cineva mai experimentat( de dorit ar fi să fie aşa), bloggerul care postează la tine articolul se promovează gratis.

A doua componentă importantă parte a strategiei către un blog de succes este cea de networking. Asta înseamnă să nu fii singur, să interacţionezi cât mai mult, bloggingul înseamnă foarte multă interacțiune. Fă parte dintr-o comunitate, urmăreşte bloggerii consacraţi şi învaţă de la ei, fă schimb de idei, discuta pe grupurile de pe Facebook. Asta nu înseamnă să te arunci cu disperare în orice discuţie, pentru că vei cădea în extrema cealaltă şi nu e ok. Încearcă să ceri păreri de la cei cu influenţă, cere-le feed-back şi sfaturi, chiar dacă unii vor fi refractari la început( faimoşii uituci...au uitat de unde au plecat!) tu continuă cu bun simţ și vei pătrunde încet-încet în lumea aceea roz și plină de sclipici a bloggerilor de succes.

Important și relevant pentru blogul tău: încearcă prin conținutul postat să ajungi să ai mulţi cititori, vizitatori unici şi comentatori( de aici ies şi banii). Şi nu în ultimul rând, cică un aspect cu care eu personal nu sunt de acord în ruptul capului.....ca să fii un blogger de succes trebuie să deţii domeniul propriu, adică să nu fii un pârlit care scrie pe wordpress.com ori pe blogspot. Nu mă va convinge nimeni neam că este asta, am convingerea că aceasta delimitare asta este pur teoretică. Nu citesc un blog doar pentru că are domeniu gen www.popescuion.ro, îl citesc pentru că are stil, îmi place cum scrie, îmi dă o informaţie necesară sau mă relaxează(cazul bloggurilor de poezie, muzica soft, etc.)

Aşa că am decis: voi fi eu însumi, voi scrie pe blog ca unor prieteni apropiaţi şi mă voi distra. Nu mă gândesc să fac bani din asta deocamdată şi nu fac din treaba asta un scop. Voi posta ce consider eu că este interesant, voi împărtăşi idei noi găsite pe net sau primite pe mail de la alţi prieteni şi le voi distribui aici. Fără stress, fără aşteptări, fără deranj. Doar emoţii pozitive şi energie pură. 


 Acum îţi pasez microfonul. Ce face pentru tine ca un articol pe un blog să fie de calitate? Ce gen de articole te atrag? Dă-mi sfaturi şi împărtăşeşte-mi părerea ta te rog, e important pentru mine !

2 comentarii:

  1. Salut. Tu da-i inainte asa ca faci treaba buna, Amanuntele tehnice ti le vor rezolva altii, cand vei incepe sa castigi bani din blog. Dar asta vine la pachet cu perseverenta si calitatea. Good luck.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de aprecieri. Deocamdata nu mi-am facut un tel in a face bani din acest blog, pentru mine este un mijloc de a impartasi ganduri, idei, informatii. Ce va fi mai tarziu nu stiu, deocamdata vreau sa scriu ce simt, ce traiesc, ce-mi trece prin cap, ce ma impresioneaza si ce ma ajuta sa evoluez. Multumesc de vizita si pentru comment!

    RăspundețiȘtergere